fbpx

XYLITOL

U potrazi za idealnim zamenikom za šećer zavladalo je veliko interesovanje za ksilitol. Za razliku od drugih zamenika koji su okarakterisani kao neadkevatni jer na različite načine štete zdravlju, ksilitol pokazuje višestruke benefite po zdravlje čoveka. On je šećerno-alkoholni zaslađivač koji se dobija iz kore breze ali se može naći i u vlaknima nekih vrsta voća i povrća. Jednako je sladak kao šećer ali ima samo 9 kcal na 100g nasuprot belom šećeru koji ima čak 387 kcal na 100 g.  Ksilitol slično glukozi podiže šećer u krvi i stimuliše rad pankreasa ali ne snažno kao glukoza pa može biti pogodan za upotrebu kod dijabetičara.

Preventivno dejstvo ksilitola na nastanak karijesa je dokumentovano u brojnim kliničkim studijama. Njegovo dejstvo se ogleda u bakteriostatskom efektu (sprečava razmnožavanje bakterija) na Streptococcus mutans, bakteriju odgovornu za nastanak karijesa. Pored toga, ksilitol smanjuje nivo ove bakterije u zubnom plaku jer ne proizvodi energiju potrebnu za razmnožavanje ove bakterije što dovodi do smrti bakterijske ćelije. Takođe onemogućava adheziju ovih bakterija za površinu zuba i smanjuje proizvodnju njihovih kiselih produkata koji dovode do demineralizacije gleđi.

Ksilitol smanjuje učestalost karijesa povećanjem lučenja pljuvačke i povećanjem pH, redukovanjem broja kariogenih bakterija i bakterija koje izazivaju parodontopatiju (Helicobacter pylori), smanjuje nivo plaka i njegove prijemčivosti za zubna tkiva, upalu desni i eroziju zuba.

Ljudski organizam generalno dobro podnosi ksilitol mada je njegova apsorpcija u tankom crevu je veoma spora. Velike količine ksilitola mogu izazvati dijareju što znači da ga treba uzimati u određenoj dozi kako bi se digestivni problemi izbegli. Količine ksilitola potrebne da bi se bakterije odgovorne za nastanak karijesa svele na minimum su 5-6g dnevno podeljeni u tri ili više doza.

Najčešći način uzimanja ksilitola je konzumacija žvakaćih guma. Takve žvakaće gume imaju višu cenu od onih sa šećerom ili sa drugim zaslađivačima. One moraju imati u deklaraciji ksilitol naveden na prvom mestu što znači da je zastupljen preko 30%. Premijum brendovi žvakaćih guma pored visoke koncentracije ksilitola imaju i druge prirodne sastojke. Ukoliko je zastupljen u maloj količini, naveden je u sredini deklaracije ili na kraju.

Zašto onda ksilitol nije našao širu primenu ?

Zbog visoke cene. Skuplji je u odnosu na druge zaslađivače kao i od fluora koji se odavno u stomatologiji koristi u prevenciji karijesa.

Napomena:

Navedene informacije ne treba da podstaknu pacijente na razmišljanje o tome da ukoliko su konzumirali ksilitol u bilo kom obliku mogu da izostave pranje zuba. Pranje zuba četkicom i pastom ujutru pre obroka i uveče pre spavanja je najefikasniji način prevencije kariesa i parodontopatije a sva druga sredstva za žvakanje i ispiranje usta su samo pomoćna.

Izvor:

Akerblom HK, Koivukangas T, Puukka R. The tolerance of increasing amounts of dietary xylitol in children. International Journal for Vitamin and Nutrition Research 1982;22:53–66. 2. Alaluusua S, Kleemola E, Gronros L, Eva¨lahti M.

Salivary caries related tests as predictors of future caries increment in teenagers: a three-years longitudinal study. Oral Microbiology and Immunology 1990;5:77–81. 3. Autio JT.

Effect of xylitol chewing gum on salivary Streptococcus mutans in preschool children. ASDC Journal of Dentistry for Children 2002;69:81–6. 4. Beighton D.

The value of salivary bacterial counts in the prediction of caries activity. Journal of Dental Research 1982;68:1242–6. 5. Gavish A, Halachmi M, Winocur E, Gazit E.

Oral habits and their association with signs and symptoms of temporomandibular disorders in adolescent girls. Journal of Oral Rehabilitation 2000;27:22–32.)

The effect of xylitol on dental caries and oral flora; Prathibha Anand Nayak,1 Ullal Anand Nayak,2 and Vishal Khandelwal3..  Clin Cosmet Investig Dent. 2014; 6: 89–94.

Tags:
Share: