fbpx

Da li su dijareja i visoka temperatura kod beba uzrokovane nicanjem zuba? Evo šta kažu naučna istraživanja


Nicanje zuba kod beba uvek je interesantna tema roditeljima. Ono je praćeno promenama u ponašanju ili različitim fizičkim manifestacijama i moglo bi se reći da u malom broju slučajeva prođe neprimetno. Odlučili smo da pregledamo literaturu na tu temu i pokažemo vam šta su dosadašnja istraživanja pokazala.
Iako veoma važno, nicanje zuba može biti stresno kako za dete tako i za roditelje. Uvek treba imati na umu da je održavanje zdravlja zuba i desni kod beba i dece osnov za zdrave zube i desni u odraslom dobu. Nicanje mlečnih zuba se dešava određenim redosledom mada može biti odsupanja u vremenu ili redosledu nicanja. Znaci nicanja zuba obično su loš, isprekidan san, crvenilo obraza, žvakanje različitih predmeta i prstiju ili šake, osećanje slabosti, loše raspoloženje i pojava vodenaste, obilne pljuvačke.

Redosled nicanja zuba

Oko 6. meseca: donji centralni sekutići (donje jedinice)
Oko 8. meseca : gornji centralni sekutići (gornje jedinice)
Oko 10. meseca: gornji i donji lateralni sekutići (gornje i donje dvojke)
Oko 14. meseca: prvi mlečni molari (kutnjaci)
Oko 18. meseca : mlečni očnjaci
Oko 2. godine: drugi mlečni molari (kutnjaci)

Znaci i simptomi

• Loš, isprekidan san

Kod neke dece nicanje zuba je bolan proces koji ih budi iz sna, uplakane. Najbolje bi bilo dete uzeti u naručje i pružiti mu utehu i sigurnost.

• Prekomerno lučenje pljuvačke

Prekomerno lučenje pljuvačke može biti znak formiranja zuba i nicanja tako da se ne mora očekivati nicanje nakon početka prekomernog lučenja pljuvačke. Prekomerna pljuvačka može uzrokovati iritaciju kože pa bebinu kožu treba održavati suvom, mekom krpicom. Takođe je poželjno konsultovati pedijatra o negi bebine kože usled iritacije.

• Otečene desni

Ponekad neposredno pred pojavu zuba usnoj duplji desni budu crvene, otečene čak i modre.

• Žvakanje predmeta

Žvakanje tj glodanje predmeta je jedan od načina na koji beba ispituje svet oko sebe ali ukoliko to radi češće nego obično, možemo posumnjati na nicanje zuba. Pritisak koji zub vrši na desni iznutra se umanjuje pritiskom sa spoljašnje strane što beba postiže glodanjem predmeta. Želja za glodanjem predmeta takođe može biti znak negodovanja usled doživljaja zuba kao stranog tela.

• Sisanje prsta

Pored glodanja različitih predmeta, deca takođe sisaju ili grickaju svoje prste. Time umanjuju svrab koji se javlja prilikom nicanja zuba. Sisanje prsta je poznato kao radnja koja umiruje dete pa treba voditi računa o higijeni ruku deteta.

• Odbijanje hrane

Otečene i bolne desni mogu dovesti do promene navika u ishrani; na primer, dete koje jede čvrstu hranu radije sisa ili se hrani na flašicu jer kašika iritira upaljene desni. Takođe, beba koja još uvek sisa ili se hrani na flašicu može početi da odbija hranu jer se pritisak koji se javlja tokom sisanja prenosi na desni i na ušni kanal.

• Loše raspoloženje i plačljivost

Nicanje zuba je kretanje zuba kroz kost i desni koje se češće dešava noću i za posledicu ima neraspoloženje i plačljivost usled nedovoljne količine sna. Pored toga, proces nicanja zuba je bolan i čini dete razdražljivim.

• Vučenje ušiju

Hvatanje ili vučenje ušiju može ukazivati na upalu uha ili nicanje zuba. Ukoliko istovremeno dete odbija hranu, loše spava i ima temperaturu treba posumnjati na upalu uha i konsultovati pedijatra.

• Kašalj

Kod neke dece se tokom nicanja zuba javlja i kašalj. Treba se javiti pedijatru da bi se otklonila sumnja na druge uzroke kašlja.

Dve najčešće zablude o nicanju zuba

Još uvek postoji zabluda (čak i među medicinskim kadrom) da nicanje zuba uzrokuje visoku temperaturu (preko 38°C). Može se dogoditi da kada poredimo telesnu temperaturu dva deteta kojima su zubi u toku nicanja ,jedno dete ima blago povišenu telesnu temperaturu u odnosu na drugo dete ali tako blaga povišena temperatura ne može se nazvati groznicom. Telesne temperature preko 38°C nikada se ne mogu pripisati nicanju zuba već se mora potražiti uzrok takve temperature i treba obavezno konsultovati pedijatra.
Druga zabluda je da nicanje zuba uzrokuje dijareju (proliv) kod deteta. Izražen proliv ili čak zatvor ne smatraju se pratećim pojavama nicanja zuba. Ipak, kod neke dece se ova dva simptoma javljaju uporedo sa nicanjem zuba pa se smatra da su tome sledeći uzroci :
• Oko 4-6 meseca bebin imuni sistem počinje da funkcioniše nezavisno od majčinog čime opada opšta otpornost organizma i češće se javljaju blage temperature i prolivi.
• U ovom periodu deca počinju da stavljaju razne predmete u usta na kojima se nalaze različiti mikrobi
• Opadanje imunog sistema dobijenog od majke vodi ka izgradnji sopstvenog imunog sistema i tom peridu se češće mogu javiti blage temperature ili prolivi a dešava se uporedo sa nicanjem zuba.

Zaključak nakon pregledanih naučnih radova je da nicanje zuba nikada ne uzrokuje visoku temperaturu i prolive. Ukoliko su simptomi izraženi uvek treba konsultovati pedijatra. Nicanje zuba je prirodan proces koji ima prolazne propratne efekte ali oni nisu drastični niti dugotrajni.

Izvor

1. Jaber L, Cohen IJ, Mor A (1992) Fever associated with teething. Arch Dis Child 67: 233-234.
2. Michael L Macknin, Marion Piedmonte, Jonathan Jacobs, Christine Skibinski (2000) Symptoms Associated with Infant Teething: A Prospective Study. Pediatrics 105(4).
3. Wake M, Hesketh K, Allen M (1999) Parent’s beliefs about infant teething: A survey of Australian parents. J. Paediatr child health 35(5): 446-449.
4. Karimi (2018) Signs of tooth eruption in infants. Modern Approaches in Dentistry and Oral Health Care