fbpx

Beljenje zuba je jedna od najpopularnijih stomatoloških procedura jer daje trenutne rezultate a može se obaviti u jednoj poseti u ordinaciji ili u kućnim uslovima. Beljenje u ordinaciji se postiže nanošenjem 40%vodonik peroksida na površinu zuba i upotrebom LED lampe čiji zadatak je da ubrza proces. Procedura se sastoji od nanošenja zaštitne maske oko desni, 2-3 aplikacije vodonik peroksida i nanošenja gela sa fluorom za zaštitu zuba nakon tretmana. Ceo postupak traje oko 1-1.5h nakon čega se sprovodi poseban režim ishrane u trajanju od 3 dana kojim se održava postignut efekat.

Kućno beljenje podrazumeva aplikaciju vodonik ili karbamid peroksida manjih koncentracija pomoću splinta koji se izrađuje u ordinaciji na osnovu otiska zuba. Postupak traje nekoliko dana, uglavnom 7-10 a nakon toga se sprovodi pomenuti režim ishrane.

Trajanje efekta beljenja zavisi od načina ishrane i higijenskih navika jer česta konzumacija obejenih napitaka poput kafe, čajeva ili crnog vina kao i pušenje u najvećoj meri doprinose promeni boje zuba.