fbpx

Izrada krunica i mostova, u žargonu poznato kao zubne navlake, moguća je od različitih materijala. Mogu se izrađivati na zbrušenim zubima ili kao nadoknada na implantatu.

Krunice i mostovi od metal keramike kao osnovu imaju metal a na njega se slažu slojevi keramike. One daju zadovoljavajuće estetske i funkcionalne rezultate ali zbog metalne osnove, ne propuštaju svetlost kao prirodni zubi pa razlika između krunice i prirodnih zuba može biti uočljiva što je naročito važno u estetskoj regiji gornje vilice. Upravo u toj regiji je preporučljiva izrada bezmetalnih krunica koje kao osnovu imaju cirkon koji je bele boje i na prirodnoj svetlosti daje krunicama prirodan izgled. Takođe, kada vremenom dođe do povlačenja desni, oko zuba sa cirkonijum krunom neće doći do crne prebojenosti desni kao što to može biti slučaj sa metal keramičkim krunicama. Zbog dobrih mehaničkih svojstava cirkonijuma, moguća je izrada krunica i na bočnim zubima kao i na implantima. Krunice se sa implantatima povezuju na dva načina- cementiranjem ili šrafom o čemu odlučuje stomatolog u saradnji za zubnim tehničarom, bilo da su metalo keramičke ili cirkonijum krunice. Deo na koji se krunica cementira se naziva suprastruktura, se šrafi u implant i takođe može biti od cirkonijuma ili od titanijuma.

Od materijala bismo izdvojili i Bio HPP (High Performace Polymer) kao veoma dobro rešenje za radove na velikom broju implantata. Ono što ga čini posebnim u odnosu na druge materijale je njegova elastičnost koja je slična koštanoj što je od izuzetnog značaja kada govorimo o silama koje implanti podnose prilikom žvakanja, zatim biokompatibilnost, stabilnost, mogućnost viskog poliranja čime se sprečava akumulacija plaka i prebojenost materijala kao i izuzetne estetske karakteristike.